Каквото помиришеш, това и получаваш!

Каквото помиришеш, това и получаваш!

Етеричните масла впечатляват със способността си да въздействат ефикасно не само на биохимично, клетъчно, физическо ниво, но и на емоционалните, интелектуални, духовни и естетически сфери на нашия живот. Те предлагат система за лечение и удоволствие, която е в пълна хармония с човека и неговата многостранна цялост. Тези сложни и високоефикасни вещества концентрират в себе си изключителната мощ на природата.

Ароматите проникват дълбоко в нас. Пробуждат спомени, стимулират емоции, положителни или отрицателни. Първата ни реакция към всеки козметичен продукт е да го поднесем към носа и да го помиришем, за да преценим дали въобще искаме да го усетим и с другите си сетива.

Всеки аромат е самостоятелен, недвусмислен.

Невъзможно е да се опише естествения аромат на лавандула освен като „аромат на лавандула“. Няма референт. Ако го вдъхнете дълбоко и продължително, веднага ще осъзнаете, че синтетичният парфюм на лавандула по нищо не се доближава до естественото етерично масло от лавандула. Последното предлага далеч по-комплексен и изтънчен букет. Несравнима е и терапевтичната потентност на етеричните масла, която напълно отсъства от синтетичните им събратя.

Какво са „етеричните масла“?

Понякога ги наричат „ароматични“ масла, у нас по-често „етерични“. Терминът „етеричен“ се отнася до летливия характер на маслата. Но и названието „масла“ също не е съвсем точно, защото тези вещества не съдържат мазнини и са в течно състояние само на стайна температура.

Етеричните масла са естествени, органични вещества, добити чрез дестилация от растения в периода на техния естествен цъфтеж. Функцията им е да защитават растението от насекоми, паразити, бактерии, гъбички и други микроорганизми. Ако растението заболее, те спомагат за неговото възстановяване. В зависимост от растенията, етеричните масла се съдържат (и извличат) от различни части на растението: цвят, листа, кората на плода, семената, дори от корените и дървесната кора.

Те наподобяват майчиното мляко – част са от растението, и въпреки това съставляват отделен негов компонент. Етеричното масло не е еквивалентно на растението, от което е извлечено, но „говори“ от негово име и носи неговия характер. Етеричните масла са много по-концентрирани и изтънчени от самото растение; въздействат на по-високи нива и имат подчертан емоционален ефект.

Превъзходството на етеричните масла

Защо „етерични масла“? Защо да не ползваме просто нещо с приятен аромат, независимо дали е естествено или синтетично?

Защото синтетичните или неорганични вещества нямат „жизнена сила“; не са динамични. Органичните вещества са тези, които се намират в природата (като етеричните масла). „Органично“ означава „структурно“ – нещо, което се характеризира със „системна координация на частите в едно цяло“.

Природната структура не може да се възпроизведе по изкуствен начин. Можем да синтезираме химични елементи, но не можем да ги преструктурираме, така че да създадем нещо органично.

Ето ви пример.

Вземете ябълка и я пуснете в сокоизстисквачката. От единия ѝ край получавате ябълков сок, а от другия - ябълкова целулоза. Сега, смесете сока с целулозата. Получихте ли отново ябълка? Не, защото структурата ѝ е безвъзвратно унищожена и никой учен не може да я възпроизведе.

Всичко, което ни заобикаля е съставено от химични вещества, но органичните вещества като етеричните масла имат структура, чийто автор е само майката Природа. Жизнената им сила, допълнителен импулс, откриваме само в живите съшества. Една и съща жизнена сила движи и човека, и растенията, и следователно, те са в хармония.

Растенията са химични фабрики, които населяват зоната между светлина и мрак, слънце и земя, като извличат енергия от тях и я синтезират във въглехидратни, белтъчинни и мастни молекули. Те ни осигуряват храна и храната на животните, с които се храним. Растителните клетки наподобяват нашите по това, че имат мембрани, ДНК и митохондрии.

Еволюирали сме заедно.

Приложения

Това е обширна тема, която ще разширяваме постепенно в следващите ни статии. Нека се ограничим с това, че въздействието на етеричните масла може да се раздели на две вида:

  1. Физиологично – действа директно въху физическия организъм.
  2. Психологично - въздейства върху ума чрез обонянието (макар че и тази пътека може да доведе до физиологичен ефект).

Синтетично спрямо естествено етерично

Козметичната промишленост започва да възпроизвежда естествените аромати в синтетични еквиваленти през 1920г.

Тези ароматични химични вещества миришат някакси като като естествените им варианти, но са в пъти по-евтини.

Характеризират се с проста молекулярна структура, и затова тези аромати нямат нито изтънчения, балансиран букет, нито богатата многопластовост на естествените етерични масла.

От чисто химична гледна точка, синтетичният парфюм на жасмин например, се състои от една единствена молекула, докато естественото етерично масло от жасмин е съставено от стотици съставки.

Как да се ориентирате в морето от продукти?

По настоящем, 95% от ароматите, използвани в козметиката са изцяло или частично синтетични. В категорията „твърди сапуни“ 99% от продуктите на пазара са ароматизирани със синтетични парфюми.

Как да се ориентирате ако държите на истински естественото?

Както с всичко останало, чрез лична информираност и себе-образование.

Не ви съветваме сляпо да вярвате на етикетите (освен на нашите☺).

Примери:

Само по цената можете да изключите сапуни с аромат на роза, жасмин, сандалово дърво, нероли, пачули на цена 2,50 – 3,90лв.

Етеричното масло от (българска) роза или неговия конкрет е сред най-скъпите в света, както и маслото от жасмин, нероли, в порядъка на 10000 – 15000 евро/кг (не се шегуваме).

Няма как сапун с някое от тези масла да струва 2,50 – 3,90лв. Същото важи и за сапуни с аромат на жасмин, нероли, сандалово дърво, пачули и пр., които принадлежат към етеричните масла от най-високия ценови клас. Не позволявайте да ви заблуждават.

Но и по-високата цена не винаги е гаранция, защото ще се натъкнете и на много скъпи сапуни, които са ароматизирани изцяло с изкуствени аромати на цена 10,00 – 24,00лв.

Един поглед на състава на всеки продукт ще ви ориентира.

Етеричните масла са скъпи съставки и използването им е въпрос на престиж за марките, които са избрали да ги интегрират вър формулите на техните продукти. Те винаги са посочени в раздела СЪСТАВ/INCI на гърба на опаковката.

Етеричните масла в YOGHSOAP

В YOGHSOAP използваме само и изключително чисти, неразредени етерични масла, за да ароматизираме колекцията сапуни. Не желаем да подвеждаме клиентите си или да подценяваме техния вкус и обоняние. Затова предлагаме само истинските аромати в авторски комбинации: 100% етерични масла.

В СЪСТАВ на етикетите ни ще прочетете думата „Parfum**“ по международната номенклатура за козметичните съставки. Тази дума може да крие както синтетични парфюми, така и етерични масла, освен ако няма уточнението: *Essential oils / Eтерични масла.

В заключение, каквото помиришете, това и ще получите.

Обонянието ви няма да ви излъже, тъй като богатството на естествените аромати не могат да бъдат възпроизведени.

Носът ни ги усеща веднага. Отличава мигновено и синтетичните им еквиваленти.

Изборът е ваш.

Приятно сапунисване!

0 коментари

Оставете коментар