Завръщането на твърдия сапун

Завръщането на твърдия сапун

Новината, че потребителите се връщат към твърдия сапун с цел да намалят използването на пластмаса зарадваха пазарните анализатори, които веднага забелязват тези тенденции.

“За първи път през този век, твърдият сапун се завръща на пазарната арена,” заяви неотдавна стратегическият директор на Kantar Worldpanel, Тим Нанколас. Възходът му е под формата на по-луксозна и изтънчена алтернатива на бутилираните в пластмаса душ-гелове.

Един от най-ефикасните начини да намалите потреблението си на пластмаса е да зарежете душ-гела в полза на твърдия сапун, според Беа Джонсън, жената от френско-калифорнийски произход, чийто годишен, семеен отпадък се побира в малък буркан.

Завръщането към твърдия сапун е резултат от потребителската реакция срещу ненужните пластмасови отпадъци. Домакинствата търсят екологична алтернатива на предмети за всекидневна употреба като пазарски чанти, чашки за кафе за многократна употреба (а защо не и за цял живот?), неопаковани храни, налични за покупка на тегло, а сега и твърд сапун вместо душ-гел в пластмасови шишета, някои от които дори са и с помпи.

Бутилираният душ-гел стана популярен на масовия пазар в края на деветдесетте години, когато на тях се гледаше като на по-хигиенична алтернатива от твърдия сапун. Тогава бе разпространено и схващането (погрешно), че твърдият сапун крие микроби и мръсотия. Оттогава, множество научни изследвания доказаха, че това са митове и легенди т.е. учените са единодушни, че няма никаква опасност от зараза при ежедневно измиване с твърд сапун, ползван и от други. Изследванията потвърждават, че  честото измиване със сапун и вода предотвратява разпространяването на зарази и болести.  

Терминът „течен сапун“ е технически неправилен. Само твърдият сапун, получен чрез сапунифициране на растителни масла може легитимно да носи названието „сапун“. Всичко останало са „препарати“, независимо от формата и предназначението им. Например калъпите Dove са изцяло произведени от синтетични препарати без грам растително масло т.е. те не са „сапуни“.

Разбира се, всеки, който си е мил ръцете или тялото с някой от калъпите, продавани на пазара в момента, ще се зачуди какво ще се случи с лицето им, подмишниците или вътрешната част на бедрата ако решат да го ползват и под душа.

След измиване с тези сапуни, кожата ни е по-суха, с усещане за опъване, а в по-студените месеци може да забележим дори признаци на олющване, та и кожни раздразнения. Това също е една от причините за отлива на продажби на твърд сапун. Но вината си е на производителите и на големите мултинационални марки, които само и само да си намалят разходите и да си увеличат печалбите, лишиха този най-ефикасен почистващ и хидратиращ продукт от исконни съставки. Става въпрос за растителните масла и за глицерина.

Успоредно с това, през последните десетина години все повече лекари и кожни специалисти сякаш  обявиха война на сапуна. Независимо дали страдате от хроничен кожен проблем – като например псориазис – или от временно кожно раздразнение, първата им препоръка е да изхвърлите сапуна и да го замените с един от нароилите се „деликатни препарати“, от които пращят лавиците на аптеките и дрогериите.

Нека отбележим и факта, че който си е направил труда да се запознае с истината за това какво купува като козмвтика за лична грижа и се е доверил на ръчно-направения сапун, установява почти веднага, че кожата на тялото е по-здрава и, чудо на чудесата, упоритите кожни раздразнения или изчезват, или чувствително затихват.

Къде е истината в този лабиринт от уверения и обещания на брандове?

И какво не функционира както трябва в обикновения сапун?

Както винаги, отговорите са много, нееднозначни и не е лесно да бъдат открити на пръв поглед.

Нека започнем с факта: има „сапун“ и „сапун“. Индустриализацията и стандартизацията на произовдството на сапун драстично промениха състава на крайния продукт, който днес наричаме „сапун“.

В нашия свят, където количеството е по-важно от качеството, обикновеният „сапун“ се е превърнал в препарат от изкуствено манипулирани мастни киселини и химични добавки, който почиства така добре, че след измиване се чувстваме все едно сме минали през програма в пералнята ни и сушилна машина. Да не говорим за последствията върху отпадъчните води и околната среда...

Така че, какви са заключeнията като сравним твърдия сапун с течните душ-гелове?

Нека се върнем на сравнението. Означава ли, че закъснелите ни усилия да се погрижим за околната среда ще ни съсипят кожата? И ако оставим настрана алтруистичната ни загриженост, мием ли се както трябва, така че да съхраняваме естествения ѝ капитал?

Дженифър Рок, експерт по грижа за кожата и основател на онлайн консултантската компания Skin Nerd счита, че не се мием както трябва. “Хората прекарват много време и харчат доста пари, за да проучват всякакви измиващи продукти и кремове за лице, а после скачат под душа и използват каквото им падне.”

Печалният резултат, е че редовно пренебрегваме кожата на тялото. Тя отбелязва, че едно от най-разпространените изображения, които получават чрез Инстаграм е на акне на задните части. “Това е много широко разпространен проблем.”

Първата ни препоръка е да мислите за кожата на тялото си със същата загриженост, с която мислите за кожата на лицето, като режим и избор на продукти. Втората ни препоръка е внимателно да четете етикетите. Търсете 100% естествени сапуни, съдържащи кокос, глицерин, зехтин. Бягайте от продукти със силни синтетични аромати и изкуствени оцветители.

Други потенциално дразнещи фактори са температурните крайности – не се къпете с прекомерно гореща вода и не вземайте пареща вана. Не се къпете и прекалено често или продължително време.

Един от водещите дерматолози на Великобритания и автор на книгата „Библия за грижа за кожата“, д-р Анджали Махто, препоръчва продължителността на душа да не надвишава 20 мин.  

Ако кожата ви изпитва нужда от лосион за тяло след измиване, означава, че не ползвате сапун с високо качество.

Истинският естествен сапун – ръчно-направен – е така богат на естествен глицерин, че елиминира необходимостта от лосиони и кремове след измиване с него.

Така че, инвестирайте в качествен сапун и си спестете лосионите, течните препарати и ред други продукти, които амо ви запълват порите без реален ефект върху здравето на кожата ви.

0 коментари

Оставете коментар