КАК ДА ЗАРЕЖЕТЕ ПЛАСТМАСАТА

ПЛАСТМАСАТА

Всяка година в света се изхвърлят 80 милиарда пластмасови шишета от шампоан, балсам и душ-гелове. Те пътуват към фабриките за рециклиране, където обикновено се изпращат в развиващите се страни, изоставят се на  произвола или се заравят в депа за отпадъци.

  • Само 9% от пластмасата в света се рециклира.
  • 8 милиона тона пластмаса попада в океаните всяка година от отпадъчни депа и неправилно третиране.
  • 9/10 риби са погълнали микро-пластмаса според глобалните проучвания.
  • До 2050г. се прогнозира, че в морето ще има повече пластмаса от риба.
  • Сред най-големите замърсители са найлоновите торбички, пластмасовите шишета и – любопитно – цилиндричните капсули за балсам за устни.

НУЖНИ СА 400 г., ЗА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ПЛАСТМАСАТА

С времето, пластмасата се разпада на микроскопични парчета, но никога не се разгражда. Това означава, че след няколко стотин години, едно шише от душ-гел само ще изглежда, че е изчезнало. В действителност, то ще се е разпаднало на миниатюрни, микро-частици. И тези частици вече са плъзнали навсякъде, включително и на дъното на най-дълбоките части на океаните.  

ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ ПЛАСТМАСАТА В ЛИЧНАТА ВИ ГРИЖА

Ако ви е грижа, откажете се от пластмасата в личната ви грижа, защото вреди на Земята и има добра алтернатива. Дори в идеални условия, шишето от вашия душ-гел няма никога да се разгради. Рециклирането е не лош изход, но най-добрият начин да се справим с пластмасовия ни проблем е да престанем да ползваме продукти в пластмасови опаковки.

С YOGHSOAP®, това е възможно.

ПАЛМОВОТО МАСЛО

Да произвеждаш продукти за лична грижа с 0% палмово масло е трудно и скъпо начинание. За нас в YOGHSOAP® си струва. Ние сме една от малкото марки, които могат чистосърдечно да заявят, че продуктите им са без палмово масло.

По-голямата част от производството на палмово масло в света е неустойчиво. Отглеждането на маслодайни палми допринася за масовата сеч на стари гори в Южна Америка и Югоизточна Азия. На тяхно място, израстват палмови плантации. Резултатът е безпрецедентна дефорестация, пожари и унищожаване на естествен хабитат, застрашавайки природното равновесие и животински видове.

Като всичко в живота, нещата не са само черни или бели. Производството на палмово масло изисква най-малко ресурси – само ¼ от земята и водата, нужни за производството на кокосово масло. Ако по някакво чудо то влезе в екологичните си норми, то палмовото масло би било напълно устойчива опция. Освен това, производството му е жизнено-важно за местните хора, така че  бойкот или забрана биха навредили на поминъка им.