Девет съвета за здрава и разкошна коса

Девет съвета за здрава и разкошна коса

Девет изпитани съвета за грижа за косата, които съм събрала през годините от личен опит и от значителен изчетен материал относно здравето и химията на скалпа и косата. Прилагането им доведе до положителна промяна в здравето на косата и скалпа ми, така че реших да ги споделя.

Тези съвети са подходящи за ВСИЧКИ типове коса: права, вълниста, чуплива, къдрава, накъдрена, перушинеста, фина, суха, мазна, изтъняла, тежка, пърхотна, чувствителна, боядисана, изправена, изрусена, студено-къдрена, невъзможна, а и всякакви други видове (глави) коса.

Може би вече знаете някои от тях, може би не.

СЪВЕТ 1 – Не търкай, а ПОПИВАЙ!

След измиване (или мокрене) на косата никога не я търкайте енергично с кърпа, за да премахнете влагата. Вместо това, внимателно попийте косата. Дори по-добре: увийте мократа коса в кърпа – и я оставете да попие влагата, докато правите нещо друго за няколко минути (като избърсване на банята, намазване с крем, правене на лицева гимнастика или изпяване на 3-минутна ария само за вашите уши).

Ето защо:

Енергичното триене едновременно стресира и изтънява косата, което от своя страна стимулира цъфтящи краища и накъсването, цепенето на косъма – много повече, отколкото можете да си представите.

СЪВЕТ 2 – Само гребен с широки зъби за мокра коса – независимо от типа й

Разресването на мокра коса изисква особено внимание. Използвайте гребен с редки, широки зъби (дори ако имате тънки, прави кичури) и винаги бъдете изключително, адски нежни.

Ако косата ви е заплетена, на възли, супер дълга или супер къдрава, не забравяйте да я „подпрете“ в частта по-близо до скалпа с другата си ръка, докато внимателно разресвате мокрите си кичури.

Ето защо:

Мократа коса е по-податлива на прекомерно разтягане и накъсване. Следователно трябва да се третира с истинска нежност и любов.

СЪВЕТ 3 – Сушене на въздух вместо със сешоар!

Имало едно време – преди да съществуват сешоари – когато никой на земята не страдал от това, което днес познаваме като „коса като купа сено“. Тогава всички оставяли косата си да изсъхне естествено – на въздух.

Изсушаването на косата на въздух е най-здравословно, защото изсушава по-малко. Преди да ахнете от ужас само при мисълта да изоставите сешоара си завинаги, направете услуга на кичурите си и опитайте – поне веднъж.

Ако все още имате резерви, опитайте това:

  • Не посягайте към сешоара, докато косата ви не е около 75% суха.
  • Задайте температурата на охлаждане.
О, косата ви вече е по-здрава и вече не прилича на купа сено? Отлично!

 

СЪВЕТ 4 – Проактивна маслена процедура

Сигурна съм, че вече знаете, че маслената маска помага при сух, сърбящ скалп, но знаете ли, че прилагането на малко масло е чудесно за общото здраве на косата и скалпа?

Ето бърз и лесен начин да включите тази проста процедура във вашата рутина.

Преди да вземете душ, нанесете малко количество маслиново, кокосово или бадемово масло върху суха коса, разтрийте го през косата с пръсти и нежно масажирайте скалпа за минута-две. След това го отмийте.

Колко е „малко количество“?

  • За къса до средно дълга коса: около половин чаена лъжичка
  • За тежка, дълга коса: приблизително 1-2 супени лъжици

Ще разберете, че сте нанесли правилното количество, когато маслото попие, без да косата ви да има мазен вид.

С редовна практика, тази проста процедура ще придаде на косата ви здрав блясък и ще поддържа скалпа ви в страхотно състояние. Най-добрата част: можете да го прилагате толкова често, колкото желаете.

СЪВЕТ 5 – Натурален балсам

Масло от жожоба, кокос или конопено масло са прекрасни опции за балсам за коса, който  може да се прилага директно върху суха или мокра коса.

Номерът е: по-малко количество е по-добре. Вие познавате най-добре собствената си коса, така че ще трябва да усетите точното количество за вас. Разпределете го, като втриете няколко капки наведнъж между дланите и „разресвате“ косата си с пръсти.

Много лек слой подхранва и добавя блясък без признаци на омазняване.

Ако косата ви е със сухи краища, започнете с връхчетата й (докато ръцете ви са най-обилно омаслени).

СЪВЕТ 6 - Борба с косопада

Имате ли минута? Това е всичко, от което се нуждаете, за да изпълните шестия съвет за грижа за косата.

Плешивостта започва отгоре.

Забелязали ли сте, че плешивостта никога не започва от тила, а винаги от върха на главата? Причината е липсата на стимулация.

За да демонстрирам, опитайте този малък тест:

Обърнете главата си наляво. Погледнете нагоре.

Обърнете главата си надясно. Погледнете надолу.

Ето: току-що стимулирахте основата на скалпа си без дори да се замисляте всеки път, когато движите главата си.

А горната част на главата?… Ние хората, нямаме естествени гримаси, изражения на лицето или движения (без ръце), които да стимулират горната част на скалпа.

Стимулирането на скалпа е ключът към увеличаване притока на кръв и кръвообращението. Именно кръвообращението е ключът към здравето, а здравето е ключът към растежа. Ето защо, за да стимулирате растежа на косата, пълноценните фоликули и всичко останало, което е добро за главата и косата, масажирайте скалпа си по описания по-долу метод. Веднъж на ден е добре – два пъти е по-добре, а ако наистина сте сериозни, правете това няколко пъти на ден.

Ето как да направите стимулиращ масаж на скалпа.

Въпросът не е толкова да движите пръстите си по скалпа, колкото да движите скалпа под пръстите си.

Позиционирайте върховете на пръстите си върху скалпа и нежно масажирайте мястото с кръгови движения. Преместете пръстите си и продължете в друга част на скалпа. След около 60 секунди сте готови.

Не трябва да разрошвате косата си и не е необходимо да използвате сила. Тайната е в нежният, но твърд натиск.

Ако косата ви оредява, опитайте този малък масаж няколко пъти на ден, за да забележите разлика само за 2 месеца.

СЪВЕТ 7 – Не на соления спрей!

Не споменавайте солен спрей и полезност за косата в едно и също изречение.

Независимо колко красива е опаковката, световноизвестна марката или висока цената, соленият спрей не е нито сега, нито някога е бил, нито някога ще бъде полезен за косата или за скалпа.

Солта изсушава както косата, така и скалпа и не съдържа никакви подхранващи компоненти – тя наистина причинява повече вреди, отколкото ползи. Така че за здрави, пружиниращи кичури - откажете от соления спрей.

СЪВЕТ 8 – Мийте косата си редовно, но не често

Себум и нечистотии се натрупват върху повърхността на скалпа и блокират космените фоликули, забавяйки техния растеж. Поддържането на чистотата на скалпа спомага да се намалят тези натрупвания. Прекалено честото миене на косата обаче може да отстрани и добрите мазнини, от които се нуждаят космените фоликули, за да изградят здрава и силна коса. Ще се наложи да експериментирате известно време, докато установите най-добрия ритъм на измиване за косата ви. Веднъж седмично вероятно е оптимално, и два пъти за мазни коси.

СЪВЕТ 9 – Използвайте натурални измиващи продукти за коса

Шампоани, балсами, масла, маски, гелове, лакове, бои и др. могат да блокират космените фоликули и да провокират дразнения с течение на времето. Винаги избирайте натурални продукти за коса. Естествените съставки и активни компоненти като етерични масла и билкови екстракти освежават, почистват и успокояват скалпа без вредните ефекти на синтетичните химикали.

Например, всички шампоани YOGHHAIR® съдържат етерични масла и билкови екстракти в активни козметични концентрации с документирани свойства за косата и скалпа.

0 коментари

Оставете коментар