КОГАТО ГРИЖАТА ЗА СЕБЕ СИ ВРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ПОМАГА />

04/08/2019

Въпреки че грижата за себе си и уелнес не са новост, през последните няколко години движенията добиха по-голяма популярност. За нас, българите това вероятно звучи странно, но първоначално, на Запад (особено в Северна Америка), грижата за себе си се появи като медицинско понятие. Лекарите го използваха спрямо пациенти, без понятието да е позната и общо-дискутирана тема сред обществеността. Днес обаче, така наречената „уелнес“ индустрия на стойност $3.7 трилиона драстично промени света, в който живеем и човек се пита дали не сме прекалили?

Заради експоненциалния растеж на грижата за себе си насред така наситения сектор, тя може да се окаже стресираща и объркваща за потребителите ѝ.  Harvard Business Review пише, че растежът на тенденцията за самоусъвършенстване и придужаващите я технологии върви ръка за ръка със стрес. В крайна сметка, това може да нулира положителните ѝ ефекти. Ето няколко ключови статистики, които илюстрират това становище:

  • През 2018г., Американската психиатрична асоциация отчита, че  39% от възрастните се чувстват в общ план по-тревожни в сравнение с миналат година. Причините, на които отдават тревогата си са стрес и прекаляване с работата.  Хората се отдават на грижа за себе си след като напуснат работното място. Броят си стъпките и регистрират издишванията си. Грижата за себе си е сведена до показатели, които демонстрират успеха на режима за грижа за себе си след края на работния ден.
  • Проучване във Великобритания сочи, че от жените, които носят Фитбит (електронен монитор на движение), 79% се чувстват под натиск да достигнат целта си; 59% се чувстват контролирани от техния Фитбит, и 30% го третират като “враг.”
  • Университетът на Калифорния Лос Анжелис установи, че да получаваш лайкове на публикации на Инстаграм активира същия нервен център в мозъка, акто когато ядем шоколад или печелим пари (Инстаграм също бе наречена най-лошата апликация за грижа за себе си).

Освен това, само заради високите си разходи, грижата за себе си генерира тревожност. Продуктите ѝ са достижими само за онези, принадлежащи към определено социално съсловие, създавайки усещане за елитизъм и паника сред тези, които не могат да си ги позволят.

Всъщност, съществуват безкрайно много възможности за лично самоусъвършенстване, грижа за себе си и истинско облекчение на стреса, които не изискват пари или стиснати юмруци. Вмсто това, те ни помагат реално да се откъснем от мисленето ни през призмата на цифри, показатели и цели. Например, защо просто не се самоуспокоим в дните, когато не сме свършили задачите си според плана ни? Или да си припомним, че смехът лекува? Може да идеализираме действията си, които да документираме и споделяме или данните си, които събираме и мониторираме. Факт, е че много пъти това, което трябва да направим, за да се почувстваме по-добре – е всъщност по-малко. За добро или за лошо, няма апликация или сума пари, които да ни помогнат в това отношение. В свят, където едно кристално нефритено яйце струва към 160лв, нека си спомним, че контактът с природата, смехът и човешкото общуване са истинските признаци на грижа за себе си.