ЕСТЕСТВЕНИЯТ САПУН И ПОДХОДЪТ КЪМ КОЗМЕТИКАТА ИЗОБЩО />

10/05/2019

ЕСТЕСТВЕНИЯТ САПУН И ПОДХОДЪТ КЪМ КОЗМЕТИКАТА ИЗОБЩО

Започваме малко по-отдалеч, защото естественият сапун е нещо повече от калъп сапун, с който да се измием.

Целта на къпането – дали излежаване във вана или вземане на душ – вече не е просто да се почистим и измием. То е ритуал, интервал от време в забързано и често хаотично ежедневие, в който можем да с епосветим изцяло на нас, да погалим тялото си и да му обърнем внимание; да се отпуснем в момента и да отмием деня от мислите и мускулите си.

Днес, все повече хора се обръщат към естествената козметика по различни причини: алергии, кожни раздразнения, но често и просто инстинктът за продукти, които са по-близки до природата.

За нас YOGHSOAP, понятието "естествена козметика" надхвърля темата за продукти. То е свързано със самообучението, вслушването в собственото тяло и опознаване на природните съставки. Преди всичко, то е свобода на избор и независимост.

Означава да станем строги критици на това какво слагаме на кожата си и какво изхвърляме в околната среда. Означава да самоосъзнаем отговорността си за собствения избор. Третираме козметиката като храна за кожата, която не е по-маловажна от това, какво слагаме в чинията си.

Това самообразоване ни прави активни познавачи и ценители, вместо пасивни потребители, уязвими към изтънчени и не толкова фини маркетингови похвати.

Да, това означава да поставяме всичко на етикета под въпрос и съмнение, докато не се уверим в правдивостта му.

И ние бяхме твърди привърженици на течните душ-гелове, до момента, в който се запознахм със съдържанието им – пълна синтетика – и факта, че 95% от състава им е вода. Да, плащате за вода, оцветена и ароматизарана + коктейл от няколко вездесъщи химикала на първо място sodium lauryl sulfate. Е, евтини са, но защо му е на човек да се къпе с течна пластмаса, както ги наричаме ние? Може би затова ги раздават и като „безплатни подаръци“?

Твърдите сапуни на пазара също не вдъхват доверие: от най-евтините до най-скъпите на пазара (20лв! без шега).

Запитахме се:

 • Защо изсушават кожата след измиване?
 • Защо всички миришат на перилни препарати?
 • Защо всички са изработени от най-евтината съставка – палмово масло?
 • Защо всички продават едно и също в различна опаковка и на различна цена?

Открихме отговори на всички тези въпроси.

 • Всички (с дребни изключения като YOGHSOAP) ползват палмово масло и масло от палмова ядка, защото е най-евтино. Не се заблуждавайте от изображенията на маслини, клонки и бадемови ядки. От тях дали има-няма 0,1% в състава. Така се получава по-голям марж печалба.
 • Изсушават кожата, защото голямата част от глицерина, който естествено се образува в резултат на сапунифицирането на маслата се отстранява и се препродава като отделна козметична съставка. Глицеринът е производна на сапуно-производството т.е. без сапуно-производство, няма естествен глицерин. А той е сред най-добре проучените и доказани овлажнители на кожата и косата.
 • Миризмата на препарат. Нека изображенията на цветя и избуяли растения по опаковките не ви подвеждат. Всички тези продукти, много от които дори с надпис „натурален“, съдържат синтетични ароматизатори, които нямат нищо, ама нищо общо с чиетите природни аромати на етеричните масла.
 • Повечето са еднакви т.е. огромното болшинство марки/производители ползват една и съща стандартна сапунена основа, кото се състои именно от палмово масло и масло от палмова ядка или от говежда мас. Към нея се добавят систентичните ароматизатори и оцветители, а при по-скъпите варианти, и някакъв минимален процент зехтин, бадемово масло или др. по-скъпи растителни масла колкото да се постигне търговската цел (не функционалната т.е. каква е функцията за кожата на такова минимално количество зехтин?) Отговор: нулева, никаква.

Парадоксално, е че в днешно време в YOGHSOAP се чувстваме задължени да поясним съставките, които нашите продукти не съдържат. Колкото и да ни е неприятно, наблягаме на това, защото на пазара преобладават подвеждащите етикети и хитрите маркетингови тактики, когато се афишира "натуралността" на козметичните продукти.

Защо? Няма ли правила?

Не, правила няма.

Терминът „натурален“ или „естествен“ не е регламентиран в нормативна база и затова понятието се разтяга както и комуто му е изгодно, за да се печели от него. Немалко марки и производители са се втърнали в тази посока, надушили възможността за бърза и лесна печалба.

За нас в YOGHSOAP, правилото е само едно: само 100% съставки от естествен произход дават основание даден козметичен продукт с такива претенции легитимно да се нарече такъв. Не разбираме смисъла на етикети от рода на „95% от съставките са от естествен произход“.

Да, добре и...?! Сякаш останалите 5 или 3 или 1% не са от значение...

Един качествен козметичен продукт трябва да съдържа само това, от което се нуждае нашата кожата, за да бъде здрава и в оптимална кондиция. Това означава, че всяка съставка, включена във формулата на продукта трябва да има функционално предназначение за кожата. Поне нашето разбиране е такова. Това автоматично изключва множество компоненти от рода на сгъстители, уплътнители, стабилизатори и пр., които не носят ползи на кожата, но за които вие плащате.

Затова формулите на YOGHSOAP са авторски. Замислени са с цел функционалното предназначение и олза за кожата на всяка една съставка. Изключихме втвърдители, пенители, сулфати, фталати. Без готови сапунени люспи, разтопи-и-излей основи. ненужни резенчета плод, цветенца, неестествени цветове и синтетични аромати. Последните не по-малко и заради кичозното им излъчване.

Та, да се върнем на самообразоването и отговорността на нашия избор.

Те са знак:

 • Да уважаваме и да слушаме себе си и какво е добро за нас без да се разсейваме от маркетинговите лозунги;
 • Да задействаме нашето лично търсене на същественото като отлюспваме собствените си материални и психологически блокажи;
 • Да поставяме под въпрос и съмнение всеки продукт докато не е минал през критичната ни лупа;
 • Да се убедим, че кожата ни няма нужда от супер-сложни и обременени формули с десетки съставки;
 • Да издигнем минимализма и разумното потребление в кодекс на ежедневно поведение.

Нека да започнем още днес.